Teoman Önaldı

Teoman Önaldı’nın eşi İçten Önaldı’nın 2012 Dermatoloji Dergisinde çıkan yazısından alınmıştır.
“Bu sayımızda 45 yıllık dermatoloji uzmanı, 60 yıllık sanatçı 43 yıllık eşim olan Dr. Teoman Önaldı’yı hem bir meslektaşım, hem de hayat arkadaşım olarak sizlere tanıtmaya çalışacağım.
Dr. Teoman Önaldı 1936 Trabzon doğumlu, ilk orta ve lise eğitimi- ni aynı ilde tamamladıktan sonra; İstanbul Ünv. Tıp Fakültesini bitirdi. 1967 yılında aynı fakültenin dermatoloji kliniğinde ihtisasa başladı. Tanışmamız 1968 yılında benimde aynı kliniğe asistan girmemle oldu. Bir yıl sonra meslek arkadaşlığı sevgi ve saygı dolu bir aşka dönüştü. 1969 da nişanlanıp, 70 yılında evlenerek iki çocuk dört torun sahibi olarak bugünlere kadar devam ettik.
Teoman’ın müzik hayatı bu tarihlerden çok öncelere; 7-8 yaşın- da olduğu dönemlere dayanır. Allahın verdiği sanat yeteneği ile doğmuş; müziği çok seven aile ortamında teyzesinden ud der- leri alarak kendisini geliştirmiş. Trabzon lisesinde okurken koro kurmuş, çevresindeki müziği bilen yetişkinlerle hep bir arada olmuş. Bu yaşlarda beste çalışmaları bile yapmış. Müzik öğret- menlerinin sürekli takdirlerini kazanmış.
Tıp Fakültesi ile birlikte İstanbul’da yaşamaya başlayan sevgili eşim; fakülte yıllarında o günlerin değerli müzik otoriterlerinden nota, usul, makam dersleri alarak, belediye konservatuvarina devam etmiş. Hem tıbbiye, hem müzik eğitimi bir arada yürü- müş. Müzik otoriterlerinin takdirlerini kazandıkça çalışmalarını
daha ileriye götürmüş. Tıp korosunu kurmuş ve yönetmiş. Tıbbiyeliler marşını bestelemiş, İleri Türk Müziği konservatuvarından şeflik ve başkanlık teklifi almış, yıllarca bu korayla sahne konserleri ve radyo programları gerçekleştirmiş. Daha sonra İstanbul radyosunun ud sanatçılığı sınavını kazanarak radyo programlarında o yılların çok ünlü sanatçıları ile çalışma fırsatı bulmuş. Bu arada çeşitli formlarda besteler yapmış ve bunlar yine İstanbul radyosu sanatçılarınca icra edilir olmuş. 1969 yılında nişanlandıktan iki ay sonra; yeni yıla yakın günlerde; sözleri adımla başlayan bir şiir yazıp, segah makamında bestelemiş ve bana olan sevgisini yeni yıl akşamı udu ile aile ortamında çalıp dillendirmişti;
İçten gelen en derin sevgilerim hep senin
-Yıllardır hayalimde ilham perimdin benim-
Yeni yılda armağan bu yeni şarkım …… diye devam eder.
İhtisas günlerimiz; rahmetle anmadan geçemediğim hocalarımız Prof. Dr. Osman Yemni, Prof. Dr. Nevzat Öke, o zaman ki baş asistanımız Prof Dr. Türkan Saylan ve diğer hayatta olan değerli ağabeylerimiz ve arkadaşlarımızla hem bilimsel hem müzik anlamında dolu dolu geçiyordu. 1971’de kızımızı kucağımıza aldık. O günler Teoman’ın askerlik günlerinin de başlangıcı oldu. İhtisasını tamamlamış, kızımız 3 aylık olmuşken Samsun’a askeri eğitime gitti. Aynı yılın sonunda bende uzmanlık diplomamı alarak eşimin kurrada çektiği; 18 ay görev yapacağı Isparta Askeri Hastanesine birlikte gitmeye karar verdik. Teoman orada da musiki derneği kurdu. 11 yıl yaşadığımız bu şehire sanatsal boyutta büyük hareketlilik ve yenilikler getirdi. 1973 yılında oğlumuz dünyaya geldi. Teoman Isparta’dan her ay İstanbul radyosuna gidip bant kayıtları yapıyordu. Hekimliğinde ve müzik hayatında çok yoğun günler geçiriyordu. Ta ki.. 1983 yılında kendi isteğimizle İzmir radyosuna gelene dek… Her ikimiz de hastane çalışmalarımızı sürdürürken; Kültür Bakanlığı tarafından İzmir Devlet Türk Müziği Koro Şefliği teklifi edildi. Mutlulukla kabul etti.
Teoman çok severek yaptığı hekimlik mesleğine o yıllarda ara vererek, tüm gününü yeni kurduğu koro ile çalışma ve konserler vererek geçirmeye başladı. Yurt içinde ve yurtdışında çok başarılı Konserler verirken, bir taraftan çok önemli bestelere imza attı.
Kültür Bakanlığı’nca 1991 yılında Devlet Sanatçısı ünvanı ile ödüllendirildi. Ege Ünv. Devlet Türk Müziği Konservatuvarı’nda 9 yıl öğretim üyeliği yaparak, birçok sanatçının yetişmesine katkıda bulundu.
2001 yılında yaş haddinden Kültür Bakanlığı’ndan emeklilik hakkı alarak ; çok sevdiği hekimliğine yeniden döndü.
Halen sağlıklı bir şekilde; bir tıp merkezinde görev yapmakta olan sevgili eşime bu sayınızda yer verdiğiniz için yazım ailesine en derin teşekkürlerimizi iletiyoruz
İçten Önal
Acemaşiran-Kimsin beni fethetmeye bak yetti bu halin
Acemkürdi-Böyle gelmezdi her yıl bahar
Acemkürdi-Tatlı ve nazlı bir hayal değil pek uzaktan aşığımdı
Eviç-Açarken her seher bahçende güller (Gülistan Güzeli)
Hicaz-Bu gece ağlayarak hatırladım hep seni
Hicaz-Kırlardaki çiçekler sabahları esen yel
Hicaz-Sana olmaz benden yar benim ölmez aşkım var
Hüseyni-Atatürk’ü kalbinde dünyaya ışık saçar
Hüzzam-Ayrılırken dökülen iki damla gözyaşı
Hüzzam-Ruhumu sardı özlem bu sonbahar gününde
Kürdilihicazkar-Bahar gelir açar güller
Kürdilihicazkar-Her şey bana bir tatlı hayal şen sesinizden
Kürdilihicazkar-La’l renkli akşamların koynunda
Kürdilihicazkar-Yağmurlarla ıslanan bahçede güller gibi
Mahur-Bu vatan toprağın kara bağrında sıradağlar gibi duranlarındır
Mahur-Ela gözlü civanım kalbim dolu sevginle
Mahur-O yemyeşil çamlıkta o ağacın altında (Geleceğim)
Mahur-Sevileni anmasını her sözüne kanmasını (Sen Öğrettin)
Muhayyerkürdi-Akşam oldu güneş battı gönlüm yine karardı
Muhayyerkürdi-Akşam üstü bahar günü İzmir’de
Muhayyerkürdi-Bir gülen ay bir kuru dal
Muhayyerkürdi-Dememişler boş yere bir çiçekle yaz gelmez
Muhayyerkürdi-İçimde sızı gibisin ilk aşkın izi gibisin
Nihavend-Denizde mehtap senin su da meltem de senin
Nihavend-Dudağın gül açmış gözlerin yaprak
Nihavend-Gözlerin pek hoş gördüm oldum sarhoş
Nihavend-Gözyaşıyla sulanan goncalar hep har olur
Rast-Bir gemi kalkar sessizce uzak diyarlardan
Rast-Ela gözlü bebeğim sevimli kelebeğim
Rast-Geceleri süsleyen ışıl ışık yıldızlar
Rast-Kalbim hasretle dolu ruhum ağlar her zaman
Saba-Yıllarca ağladım ben kalbimdeki bu yarayla
Segah-Çok uzak da olsa bir gün döneceğim sana
Segah-İçten gelen en derin sevgilerim hep senin
Segah-İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı
Uşşak-Gözlerin yemyeşil saçların sarı
Zavil-Yine ne var ne bu dargın bakışın ne dedim de seni üzdüm
Henüz yorum yapılmamış.