Kaptanizâde Ali Rıza Bey (1881-1934)
Ali Rıza Bey 1881 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Mehmed Bey Mecidiye zirhlısının süvarisi olduğu için “Kaptanizade” sıfatı ile tanınmıştır. Orta öğreniminden sonra İstanbul gümriik idaresinde ii hayatına atıldı. Bir müddet sonra memuriyetten ayrılarak Galata’da gümrük komisyonculuğu yaptı. 8 Haziran 1923 tarihinde Cabir Vada’nm kızı Hikmet hamımla evlendi. On dört yaşında kanun çalarak musiki çalışmalarına başladı. Bu yüz-den musiki çevrelerinde “Kanuni Rıza Bey” olarak tanınmıştır. Musiki bilgisini çeşitli yönlerden kendi gayreti ile elde etti. Daha sonra piyano çalmasını öğrendi, “İstanbul Opereti”nin kurucularındandır. 1932 yılında Kanlıca’da kurulan “Musiki Ocağı”na şefliğini yaptı. Arkadaşları ile 6 Kasım 1933 tarihinde “Karagözü Sevenler Cemiyeti”ni kurdu. Çagdaşı olan ünlü sanatkarlarla konak ve yalılarda uOrtaoyunu”na. çıkardı. Ayrıca bestelediği “Macun Hokkası” operetinde Akif, İstanbul Efendisi operetinde “Karamanh Bakkal” rollerini bizzat oynadı. Ortaoyunu ile Karagöz’ü geleneksel incelikleriyle bilirdi.
Bunların dışında şarkı formunda eserler de besteledi. Nihavend makamında besteledigi “Issız gecede ben yine hicranı düşündüm” güfteli şarkısı ilk eserdir. Eserlerinin bazıları güzel olmakla beraber genellikle yeni bir anlayışın izlerini taşır. Macun Hokkası, İstanbul Efendisi, Çapkın Süleyman, Kayseri Gülleri, Fettan Kız başlıca operetleridir. Zavallı Aşk, §ehit Kızı, Akşamın Garipliği adındaki eserleri armonize edilmiştir. Hem bestekar hem de oyuncu olan Ali Rıza Bey’in eserlerinin toplami 95’i bulur. Marşlar da bestelemiştir.
O zamanki valinin daveti üzerine Balıkesir’e gitmiş. başanlı konserler vermiş, daha sonra Edremit’e geçmiş, 16 Şubat 1934 tarihinde oteldeki odasında o gece vefat etmiştir. Ölümü ertesi günü farkedilerek kalabalık bir toplulukla kılınan namazdan sonra Edremit’in Köycük Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.
Dr.M.Nazmi Özalp-Türk Musikisi Tarihi Kitabından alınmıştır.
Acemaşiran-Hicrânın ölümdür vuslatın hayat
Acemkürdi-Sen durup baktın da bir an sanki can verdin bana
Acemkürdi-Leylolur ki hüzn içinde her nefes bir ah olur
Ferahfeza-Sevmişken seni ruhum sevgimi anlatmadım
Gülizâr-Aman koca beni zorlayıp durma
Hicaz-Aşkım dağlara kurulu tahtım
Hicaz-Eğilmez başın gibi gökler bulutlu efem
Hicaz-Kapıldım gidiyorum bahtımın rüzgârına
Hicaz-Ufuklara yaslanmış yorgun dağlar sırayla
Hüseyni-Eminem sılada yas tutup ağlar
Hüzzam-Hasta kalbimde yanan derdi niçin anlamadın
Hüzzam-Meleğim muterifim cürmümü affetme beni
Karcığar-Zevk âlemdir derd-ü gamı anmayalım
Kürdilihicazkâr-Her tel saçı bir ter dudağın değdiği yerdir
Nihavend-Akşamı süzme deniz renginden gözüm yandı
Nihavend-Benim gönlüm sarhoştur yıldızların altında
Nihavend-Issız gecede ben yine hicrana düştüm
Nihavend-Seni en nazlı kadınlar bile meftûn anıyor
Nihavend Tango-Ilık yaz geceleri
Segâh-Gel gitme kalmasın gözüm yollarda
Segâh-Seni andıkça üzülsem de yine
Şedaraban-Gönlümün çiçeği uçtu
Şedaraban-Nermin elinle kalbimi aldın niye attın
Henüz yorum yapılmamış.