Alâaddin Yavaşça (1926- ?
1675 Yılında Yavaşça Süleyman Çelebi’nin tanzim ettiği Vakıfnamesi bulunan bir ailenin mensubu olarak 1 Mart 1926’da Kilis’te doğdu. Babası Kilis’li Şair Yavaşca’zade Sezai Efendi’nin oğlu Hacı Cemil Efendi, Annesi Kınoğlu Kadri Efendi’nin kızı Enver Hanım’dır.
Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra lise birinci sınıfı yatılı olarak Konya Lisesi’nde başlayıp, 2 ve 3. Sınıfları İstanbul Erkek Lisesi’nde birincilikle tamamlayıp 1945’de mezun oldu. İstanbul Üniversitesi’ne giriş imtihanını kazanarak Tıp Fakültesine başladı.
1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Yavaşca, İstanbul Üniversitesi 1. Kadın Doğum Kliniğinde, Ord. Prof. Dr. Tevfik Remzi Kazancıgil’in yanında Haseki Hastanesinde ihtisasını yaptı ve 1955 yılında Kadın-Doğum Mütehassısı oldu. Askeri hizmetini Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi’nde yapan Yavaşça, sırasıyla, Zeyneb Kamil Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi’nde Başasistanlık ve Şef Muavinliği görevlerini yapmış, 1969 yılında açılan Vakıf Gureba Hastanesi Şeflik imtihanına girmiş, imtihanı kazanıp o tarihten 1976 yılına kadar adı geçen Hastanede Kadın-Doğum Kliniği Şefliği yaparak, bu hastanede olmayan Doğum Bölümünü kurmuştur. 1976 yılında da, boşalmış olan Haseki Hastanesi Kadın-Doğum Kliniği Şefliğine naklen atanmıştır. Bu süreler içinde birçok Kadın-Doğum Mütehassısları yetiştirmiştir. 1985 yılı 1 Ekim tarihinde aynı hastanenin Başhekimi olmuştur.
Prof. Dr. Yavaşca 1980 yılında Birleşik Amerika Baltimor şehrindeki Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi’nde “İdarecilik ve Aile Planlama Kurslarını” bitirmiştir.
Prof. Dr. Yavaşca’nın mesleki hayatı esnasında Tıp Dünyası, Şişli Hastanesi Bülteni, Zeynep Kamil Hastanesi Bülteni, Vakıf Gureba Bülteni, Haseki Tıp Bülteni, Sağlık Bakanlığı Bülteninde yayınlanmış 54 bilimsel neşriyatı bulunmaktadır. Birçok Ulusal ve Uluslararası sempozyumlara katılmış ve bildiriler sunmuştur.
Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca’nın musiki hayatı; doğduğu ve ailece bağlı bulunduğu Kilis’te küçük yaşlarda başlamış, daha 8 yaşındayken o sıralarda Ortaokulda hoca olan Zihni Çelikalp’ten Batı Mûsikisi keman dersleri almış, İstanbul’a gittikten sonra, Saadeddin Kaynak, Münir Nureddin Selçuk, Dr. Subhi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes’ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Dede Süleyman Erguner, Dr. Selahaddin Tanur, Hakkı Süha Gezgin, S.Ziya Özbekkan, Fehmi Tokay, İ.Hakkı Nebiloğlu, Salih Murat Uzdilek, Artaki Candan gibi üstadlardan istifadeler sağlamış, İstanbul Belediye Konservatuarı, İleri Türk Musikisi Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra kabiliyetini ve musiki bilgisini geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosunda solist icracı olmuş, zamanla Türkiye Radyolarında ve TRT Bünyesinde “Danışma, Denetleme ve Repertuar Kurullarında üyelik ve başkanlık dahil önemli görevler almış. 1967’den bu yana solistliği yanında Koro Yöneticiliği de(Klasik Türk Musikisi Erkekler Korosu ve Beraber Şarkılar)yapmıştır. Ayrıca belirli zaman aralıklarıyla Türkiye Radyolarına alınan stajyerlerin hocalığını yapmış ve onların san’atçı olmalarını sağlamıştır.Bu faaliyetlerinin dışında Milli Eğitim Bakanlığının “Türk Musikisi Araştırma,değerlendirme ve İnceleme Kurulunda, Devlet Planlama’nın 5. Beş yıllık Türk Musikisi Eğitimi Komisyonunda üyelik hizmeti vermiştir.
Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca, Türk musikisinde Devlete Bağlı ilk Konservatuarın kurucuları arasında yer almış, 1976’dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuarının Yönetim Kurulunda ve Öğretim Kadrosunda çalışmıştır. Konservatuar YÖK yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra, teşkil edilen “Danışma Biriminde” yer almıştır.
Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının 19/03/1990 tarihli yazısıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Profesörlüğüne atanmış olup, sözü geçen konservatuar’ın Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı’nı sürdürmüştür. Ancak “”yaş haddinden emekli olanlar”için çıkartılan yasa dolayısıyla 2005 yılı Nisan ayı sonunda İ.T.Ü.D.K.’dan ayrılmış ve Haliç Üniversitesi’nde göreve başlamıştır.
Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi,İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Ünvanı verilmiş olup 1991 Yılında Devlet Sanatçısı olarak ödüllendirilmiştir.
Ayrıca Prof.Dr.Alaeddin Yavaşça’ya çeşitli dallarda almış olduğu 200’ü aşkın ödülün yanısıra Türk Mûsıkîsine yaptığı önemli katkılar nedeniyle Müzik Dalında 2008 yılı “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” ve Sanat dalında 2010 yılı “TBMM Üstün Hizmet Ödülü” de verilmiştir.
Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca’nın icracılığı yanında 2’si Kâr-ı Natık, 5’i Takım,1’i Ayin-i Şerif olmak üzere yapmış olduğu 654 adet bestede;33 form(Takım,Kar-ı Natık,Şarkı,Peşrev,Saz Semai,Medhal,Etüd,Marş,Divan,Çocuk Şarkıları,Mevlevi Ayin-i,İlahi vs.),74 makam,46 usûl kullanmış ve bu bestelerde 159 şairin güftesine yer vermiştir. Ayrıca 9 bestekâra ait 21 esere aranağme yapmıştır. Bestelerinin birçoğu radyo repertuarında yer almış, plak ve kasetlere okunmuştur.
Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca, 1950’li yıllardan bu yana yurtiçi ve yurtdışı birçok konserler vermiş olup her yıl İstanbul Sanat Festivali Programlarında da muntazaman yer almakta ve konserler vermektedir. Yurtdışı verdiği konserler arasında iki defa Amerika Birleşik Devletleri’ne bazı kuruluşlarca davet edilmiş, bu iki davette 5 konser vermiştir. Bir kere de BBC’nin 1988’de Londra’da Quean Elizabeth Hall’de tertiplediği “Musiki Festivali”ne davet edilmiş, orada 3 konser vermiştir. Ayrıca Berlin’de, Köln’de, Hamburg’ta ve Aachen’da müteaddit konserler vermiştir.
Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca’nın bir Uzun Çaları (L.P.) 25 adet 78’lik taş plağı, 15 adet 45’lik plağı mevcuttur.Seçilmiş eserlerden 200’den fazla CD doldurmuştur.Türk Musikisi Vakfı’na 1 adet CD ve kaset,Kilis Kültür Vakfı’na (Kilis’imin Bağları) 2 CD ve VCD, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı’na 4 CD lik albüm , Cinuçen Tanrıkorur’la beraber yaptığı CD’ler, Yapı Kredi Bankasının Kültür Bölümünün çıkarttığı solo ve yönettiği korolara ait CD’leri ve TRT nin yapmış olduğu CD’ler vardır. Ayrıca arşivinde sanat hayatı boyunca seçilmiş eserlerden yaptığı icralardan oluşan 300 civarında CD bulunmaktadır.
Yavaşca, İstanbul Radyosunda önerisiyle kurulan ve çalıştırdığı Klasik Türk Mûsıkîsi Erkekler Korosu’nda hocaları Dr. Suphi Ezgi ve Sadettin Kaynak’tan aldığı ve kendisinin geliştirdiği klasik musiki repertuarından faydalanmak suretiyle; bugün Sinan Sipahi tarafından 39 CD de toplanan ve 40 nadide farklı makamlardan oluşan 47 klasik takımın icrasını sağlayarak Türk Mûsıkîsi arşivine kazandırmıştır.
Hakkında yazılan (Hasan Oral Şen’in yazdığı biyografik, Kültür Bakanlığı’nın yayınladığu Sinan Sipahi’nin editörlüğünü yaptığı biyografik, Yılmaz Pamukçu’nun hazırladığı 1.cildi çıkan nota, Taner Çağlayan’ın kendisi için yazdığı şiirlerden oluşan şiir ve Yavaşca şiirlerinin bulunduğu; Ayten Yavaşca, Dr.Semra Özgün ve Sinan Sipahi’nin hazırladığı) 6 kitap ve kendisinin yazdığı “Türk Mûsıkîsinde Kompozisyon ve Beste Biçimleri” adlı kitabı bulunmaktadır.
1952 Yılında “Tahir ile Zühre”, “Arzu ile Kamber” filmlerinin şarkılarını Müzeyyen SENAR ile birlikte okudu.
Ayrıca 1956 Yılında Sadi IŞILAY’ ın Türk Musikisi ile ilgili müziklerini yaptığı “Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrûkesi” adlı filminin şarkılarını okudu ve 1961 Yılında “Gönülden Gönüle” filminin hem film şarkısını yaptı hem de filmin şarkılarını okudu.
İstanbul’da kendi isminin verildiği sokakta ömrünü ve anılarını paylaştığı eşi Ayten hanımla hayatını sürdüren Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, Haliç Üniversitesi’nde Öğretim Üyeliği görevinin yanı sıra sanatını da icra etmeye devam etmektedir.
www.alaaddinyavasca.com adresinden alınmıştır.
Acemaşiran-Çıkıver vadiye bir akşam üstü
Acemaşiran-Hemişe bülbülün gülşende feryâdı muhabbetdir
Acemaşiran-Gamlı gönlüm seni gördükçe duyar zevk-u safâ
Acemaşiran-Gönlüm yeni bir sevgili mümkün mü beğensin
Acemaşiran-Gönül aşkından oldu pâre pâre
Acemaşiran-Her lâhza senin hasretin ağlar üzerimde
Acemaşiran-Herkesin güldüğü günler bana ağlayacak sensin
Acemaşiran İlâhi-Ey bana iyi diyen adını derviş koyan
Acemaşiran İlâhi-Can ellerinden gelmişim fâni mekânı neylerim
Acemaşiran-Kaç yıl sana bir bilmecenin sırrını sordum
Acemaşiran-Ufkun kızaran rengine baktıkça hatırla
Acemkürdi-Bir yıl daha bir anda mazinin malı oldu
Acemkürdi-Hülyâlı siyah gözlerine rûhum ısındı
Acemkürdi-Melekler kadar güzelsin
Acemkürdi-Rûhum şu gelen yılda bile mâziyi andı
Acemkürdi-Sularda kaybolurken hayâller birer birer
Beyâti-Dile gelse ızdırabım bülbüle destan olur
Beyâti-Gel nazlı gülüm sazını çal şarkımı söyle
Beyâti-Gönlüm o yeşil gözleri yâd etti bu akşam
Beyâti-Gönlümde yanan aşk ile viran olayım
Beyâti-Gönülden gönüle çağlar geçersin
Beyâti-Gönüllere tesellidir ah o eski şarkılar
Beyâti-Koklamam artık gülü bûyunu aldım yeter
Beyâti-Yıllarca özlem gönlümde elem
Beyâtiaraban-Aşkın nice esrarı uyurken yakacıkta
Beyâtiaraban-Müştâk-ı cemâlin olalı mestinim aymam
Beyâtiaraban-Sen geldiğin an kalbimi hazlar bürümüş
Beyâtiaraban-Serviler kıskanıyor endâmı elif sanki
Bestenigâr-Bir ümit doğdu bütün kalplere yorgun geceden
Bestenigâr-Düştüm yine ben ateşi girdabe hüzünle
Bestenigâr-O dudaklar gece mehtap ile söyleşmeyecek
Bûselik-Aşkın hududunu aştı muradım
Bûselik-Hülyalı bahar gelse de kırlarda gezinsek
Bûselik-Seni dinlerken silinir içimdeki gamlar
Dilkeşhâveran-Gün kadar gündüz kadar aydın yüzün
Dilkeşhâveran-Yadında mıdır gizli emellerle yanardık
Dügâh-Gittin artık gözlerim kan ağlasın
Dügâh-Menekşeler gibi soldun hazâna döndü bahar
Dügâh-Seni sordum aradım her yerde
Evcârâ-Gel aşıka göster ey yâr rûyi mahını
Evcârâ-Her an beni çekmekte uzaklardaki bir el
Evcârâ-İnanıp kalbimi verdim de senin ellerine
Evcârâ-Sahra tutuşur sırrını faş eylese mecnûn
Evcârâ-Susmasın gülşen-i can, bülbülü feryâd etsin
Evç-Canan aradım sende meğer can imişin
Evç-Gönülden sevmeyi bilmedikçe
Evç-Ürkek bakışınla kalbimi çalıverdin
Ferahfeza-Gönül zaten aşka aşık serseri
Ferahfeza-Her şarkıda aşkın dili sensin
Ferahnâk-Uçuşur her güzelin şem’ine pervâne gönül
Ferahnâk-Yüzünde gülleri mutlu sevinci
Gerdaniye-Güzellere kaymış aklı
Gerdaniye-Şu dumanlı dağlara çıkıp yatasım gelir
Gerdaniyebûselik-Ayrılık alnımın kara yazısı
Gülizâr-İpek kumral saçların zümrütten yeşil gözün
Hicaz-Ağlar gezerim sahili sanki benimlesin
Hicaz-Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Hicaz-Aşk mevsime bakmaz güzelim dinleme vazgeç
Hicaz-Aşkın beni yaktı bak yıktı harâb eyledi
Hicaz-Aşkın yalan olsa da, bir gül gibi solsa da
Hicaz-Ayrılık da zor değil eğer hasret olmasa
Hicaz-Bakışların kıvılcım ruhâ alev saçıyor
Hicaz-Ben kahreder bu kaçışların
Hicaz-Boğaziçi şen gönüller yatağı
Hicaz-Bu akşam yine neden bakışların derinde
Hicaz-Bülbüllerin ah ettiği bir yaz gecesinde
Hicaz-Dallar çiçek çiçek güller tomurcuk
Hicaz-Elâ gözlerini sevdiğim dilber
Hicaz-Elinde sükûtun nabzını dinle
Hicaz-Gönlüm yanıyor hasretin kor ateşinden
Hicaz-Gönlümü aldın güzel kalbimi çaldın güzel
Hicaz-Göz gördü gönül sevdi seni ey yüzü mahım
Hicaz-Gün batar bülbül susar güller solar
Hicaz-Gûruba yaklaşan ömür bağında
Hicaz-Hatıralar saçılmış rûhuma yaprak yaprak
Hicaz-Hayâl oldu sevgili gönül ıstırap oldu
Hicaz-Haydi kalk gidelim güzeller başı
Hicaz-Her zaman kalbimde seni yaşattım
Hicaz-İçimde bir yangın var sönmüyor bilir misin
Hicaz İlâhi-Severim ben seni candan içeri
Hicaz İlâhi-Yetiş gönül bu kavgayı bir ulu dâvaya götür
Hicaz-Kimseyi böyle perşişan etme Allah’ım yeter
Hicaz-Kışın ayrı güzelsin yazın ayrı güzelsin
Hicaz-Kız sen ne güzelsin sana gençler tapacaklar
Hicaz-Yaz gününde sarısı güzü içime yavaşça yerleşti
Hicaz-Ne günâh etse açılmaz iki gönlün arası
Hicaz-Ne kadar tatlı bu akşam saati
Hicaz-Neden bakışların tedirgin şaşkın
Hicaz-Nerde âteş-i aşkın vâ’din nerede kaldı
Hicaz-Riyâ imiş sevgisi o güzelin
Hicaz-Ruhum canım sevgilim şimdi nerde
Hicaz-Sevdim güzelim seni artık gel üzme beni
Hicaz-Son bahçemde son yolculuğun derdine düştük (Cinuçen’in ardından)
Hicaz-Son şarkıların sesleri kopsun dudağından
Hicaz-Sonsuzluğun içinde, kırpmazken gözlerimi
Hicaz-Üzülme yılların gelse de kışı
Hicaz-Uzuyor yıllar gibi dakikalar sen yoksan
Hicaz-Yârin bize bir selamı yokmuş
Hicaz-Yıllar boyu ben sevgini kalbimde yaşattım
Hicazkâr-Akşamlara anlattım gözümün nûru dedim
Hicazkâr-Birgün sır olan herşeyi bilmek çok güç
Hicazkâr-Bir varmış bir yokmuş masal şu hayat
Hicazkâr-Dinle kalbimdeki feryadı kulak ver sesine
Hicazkâr-Geceler sevginle bana yaklaşır
Hicazkâr-Gönül kâşânesinde acep neler değişti
Hicazkâr-İlk sevgiliden çağrı ve her şarkıda sestin
Hicazkâr-Ne benim derdime aşkın gibi derman bulunur
Hicazkâr-Pek nazlısın ey sevgili yetmez mi tehassür
Hicazkâr-Sarı mimozamsın sen benim
Hicazkâr-Şen gözlerinle yüzüme bir baktın
Hicazkâr-Uzar gider kural budur
Hisar-Ateşindir a güzel sevgiyi sevda edici
Hisar-Bahçelerden yükselirken kuşların son şarkısı
Hisar-Bir sencileyin ruhları gül yâr ele girmez
Hisarbûselik-Aklımda sen ruhumda sen
Hisarbûselik-Sana inansam da inanmasam da
Hüseyni-Aşkın gecesi gibi hasret hecesi gibi
Hüseyni-Aştım hasret dağlarını düze geldim biriciğim
Hüseyni-Dağlar dağlar yüce dağlar
Hüseyni-Ey güzel gönlünde bir yer ayırıp
Hüseyni-Geç kalma ki geçmektedir Eylül’le bu yaz
Hüseyni-Gülen gözlerinin mânası derin
Hüseyni-Hasretle hemşire gamla yoldaştı
Hüseyni-Hicrânımı peymâne-i lâlinde bıraksam
Hüseyni-İçimdeki özlemi uyutamıyorum yâr
Hüseyni-İpek saçın güzel gözün
Hüseyni-Kaç gönülden gönüle çağlayıp da akmışsın
Hüseyni-Kâfir olsa dine döner gelir çağrıma
Hüseyni-Kara gözlü şirin yâr sana bir çift sözüm var
Hüseyni-Sabredenler muradına ermişler
Hüseyni-Sana olan aşkımı bir bilene danıştım
Hüseyni-Sâzı sinem ile ben nağmeler icâd edeyim
Hüseyni-Seni sevmek sana tapmak dileğim
Hüseyni-Yüce dağlar sırayla başları duman duman
Hüzzam-Acısıyla tatlısıyla hayat güzeldir
Hüzzam-Bir gizli kor gibi işleterek kor gibi yaktın
Hüzzam-Bir denizin mavisi bir baharı yeşili
Hüzzam-Bu nazlar yalvarışlar görünmüyorsun neden
Hüzzam-Buna zulüm denir gönül dilinde
Hüzzam-Dalgın geceler, el ele geldik yarınızda
Hüzzam-Dilin tatlı yüzün güler
Hüzzam-Dost bağından çiçekler verirsem kucak kucak
Hüzzam-Gecelerden gelen bir ses duyarım
Hüzzam-Gel bu sevda bahçesinden bir demet gül der gönül
Hüzzam-Gel şöyle bir sarıl bana
Hüzzam-Gene suskun ama gözler ne sitemler taşıyor
Hüzzam-Gül uykudadır ötme garip bülbül
Hüzzam-Hasretinden çektiğim bir gün değil bin gün değil
Hüzzam-Hasta ruhumda bitmiyor derdin
Hüzzam-Hayranım gözlerine baş koydum dizlerine
Hüzzam-İki gönül bir olup sabrı sevdâya kattı
Hüzzam-Nasıl unuturum seni güzelim cânımı aşkına adamışım ben
Hüzzam-O yârin sunduğu aşk şarabından
Hüzzam-Saklarım sinede her seni cânım diyerek
Hüzzam-Seninle geçen yıllar bana çileydi derken
Hüzzam-Ufkunda güneş bende kalan son bakışındır
Hüzzam-Uslûbu güzeldi şakıyan bir başkaca sesti (Bekir Sıtkı’nın ardından)
Hüzzam-Yine kalbimde o aşkın kanayan yâresi var
Isfahan-Bakmadın hiç kalbimin feryâdına
Isfahan-Çoktan ey sâki gelip sinemde mihmân olmadın
Karcığar-Al yazmalım hadi gel gençlerin aklını çel
Karcığar-Ayın ondördü yüzün ipekten hâlesi var
Karcığar-Çıktı çayıra kuzu güldü kırların yüzü
Karcığar-Gülmedim içimden seni sevdim seveli
Karcığar-Kaldı mazide bizim aşkımızın hâtırası
Karcığar-Seni rûhuma sarıp kalbime yazdım adını
Karcığar-Sevmek altın anahtar herşey sevgiyle başlar
Kürdi-Gel goncası nâzende kaş göz endam yerinde
Kürdilihicazkâr-Baktıkça gölgeme yadigâr diye
Kürdilihicazkâr-Başka söz söylemem aşktan yana ben
Kürdilihicazkâr-Binbir geceden kalmış o körfezde duran su
Kürdilihicazkâr-Bir yaz gecesi aşkımızın bahçelerinde
Kürdilihicazkâr-Bütün özlediklerim aradıklarım sende
Kürdilihicazkâr-Çağla yayım çağla sazım durma sen çağla
Kürdilihicazkâr-Ey sarı saçlı kız seni sevdim ta ezelden
Kürdilihicazkâr-Gecemi zehrediyor içime düşen kuşku
Kürdilihicazkâr-Geçmesin günüzmüz sevgilim yasla
Kürdilihicazkâr-Gel bana artık harâbım sensiz
Kürdilihicazkâr-Gel seninle bu yaz biraz Ada Boğaz gezelim
Kürdilihicazkâr-Gözlerimden akan yaş olsan inanmıyorum
Kürdilihicazkâr-Her gün bir yeni düşteyiz kucaklamış dağlar bizi
Kürdilihicazkâr-Hicranlarımın ahımı tutmuş seni zâlim
Kürdilihicazkâr-Hiç bilmediğim bir gecedir gözleriniz
Kürdilihicazkâr-Issız sahilerde yalnız kalıp da
Kürdilihicazkâr-Kandırmıyor tat verse de ruhları
Kürdilihicazkâr-Kim demiş kış günü yaz olmaz diye
Kürdilihicazkâr-Kimdir bu kadın saçları ak benzi sararmış
Kürdilihicazkâr-Kor ateşlerde yaksan da beni
Kürdilihicazkâr-Mavi gök mavi deniz hep sevginle gezeriz
Kürdilihicazkâr-Mendil elinde gittiğin akşam selâm yolladı
Kürdilihicazkâr-Mestane nigâh şûh duruşun cânâ can ekler
Kürdilihicazkâr-Râm oldu gönül gözlerinin dalgın bakışından
Kürdilihicazkâr-Saçların dök dizlerimde yat güzel
Kürdilihicazkâr-Senden öğrendi gönül sevgi nedir aşk nedir
Kürdilihicazkâr-Sensiz hâlim pek perişan efendim
Kürdilihicazkâr-Söyle bana rûhunun nedir esrârı kadın
Kürdilihicazkâr-Sürmüyor aşkı hazan yaprağının ömrü kadar
Kürdilihicazkâr-Şu vefasız güzeller kader olup kaldılar
Mahur-Bir nûr-i mücessem gibi indin yücelerden
Mahur-Bunca yıl çok mutlu olduk seninle
Mahur-Çiçeğe orman bağa denize ovaya
Mahur-Derdi baştan atalım yaşamaya bakalım
Mahur-Elâ gözlü nazlı dilber seni senden sakınırım
Mahur-Görmeyim kimseye göz süzdüğünü mahvolurum
Mahur-Kilisimin bağları kekik kokar dağları
Mahur-Ne fidan boylu güzeller bana ilham veriyor
Mahur-Şimdi bahara erdim gonca gonca gül derdim
Mahur-Şöyle bir gelsen görünsen sevdiğim kim görseler
Mâye-Sanmirem men sen özgesin men özge
Muhayyer-Gönülden gönüle yol var dediler
Muhayyer-İçimde o yangından kalmadı hiç bir eser
Muhayyer-Suya gün vursa güzel gölgeni düşmüş sanırım
Muhayyerkürdi-Bir gündü güzel gönlümle başbaşa kaldım
Muhayyerkürdi-Eskiden mevsimler böyle değildi
Muhayyerkürdi-Gün ışığında kurulmuş masalar
Muhayyerkürdi-Rüzgâr kırdı dalımı ellerin günâhı ne
Muhayyerkürdi-Rüzgâr eser deniz çağlar bülbül dalda güle ağlar
Muhayyerkürdi-Sevgi deli gönülden gönüle bir akıştır
Müstear-Bir sisli mâzi canlanır kederli hayallerimde
Nevâ-Ömrüm yollarıda gelip geçse de
Neveser-O güzel gözlerinin sihrine kandım
Nihavend-Acelem var güzelim aylar yıllar çok hızlı
Nihavend-Akşamın kederiyle karardı mavi sular
Nihavend-Aşkı bilmek istiyorsan sevene sor da söylesin
Nihavend-Ayrılık acısını gurbete çıkan bilir
Nihavend-Bakma bakma dayanılmaz
Nihavend-Baktım o güzel gözlerine kandım o şirin sözlerine
Nihavend-Bal damlası gül damlası nur damlası kızların hası
Nihavend-Bilmem nasıl anlatsam içimdeki yangını
Nihavend-Bir aşk meleği görmeğe hasret ki bu gözler
Nihavend-Bir bahar akşamına sakladım ben aşkımı
Nihavend-Bir göz süzerek raks ile nazlar veriyor
Nihavend-Bir hâl oldu gönlüme sevda çekmek istiyor
Nihavend-Bir hatıra kalsın diye ey sevgili yazdan
Nihavend-Bir mutlu günün hatırası var
Nihavend-Bir nihavend şarkı yaptım aşkı anlatsın diye
Nihavend-Bir yaz akşamı bir ılık rüzgâr
Nihavend-Bir yılda tam dört mevsim var
Nihavend-Çok özledim sakın gitme hemen
Nihavend-Dalgalar oynaşır gönüller coşar
Nihavend-Füsûn serpen sazının dinlesen nağmesini
Nihavend-Gelince bir araya hayat verir yuvaya
Nihavend-Gider gibi görünüp gitmeyen bu yollarda
Nihavend-Gönlümün bülbülüsün aşk bahçemin gülüsün
Nihavend-Gönülden gönüle sesler bir sır olup aşkı besler
Nihavend-Hasta ruhum can bulur ben yüzünü görünce
Nihavend-Hayli zamandır bak hasretim sana
Nihavend-Şâd oldu gönül sevgilerin en güzeliyle
Nihavend-İnce belin güzel yüzün kalbe dolan tatlı sözün
Nihavend-Koklat tenin gonca gül
Nihavend-Kopar sonbahar tellerinden derinden derinden
Nihavend-Kordon boyunun çapkın güzeli
Nihavend-Mavi mavi gözlerin tatlı tatlı sözlerin
Nihavend-Ne bahar belli ne de kış bu dünya böyledir işte
Nihavend-Ne bildim kıymetin ne bildin kıymetim
Nihavend-Ne doğan sabah güneşi ne de gülün pembe rengi
Nihavend-Ne gam ne keder var deli gönülde
Nihavend-Pembe beyaz çiçekler açar sen gelince bana
Nihavend-Saçlarına yüzüne dökerek kıvranışın
Nihavend-Sana gülüm diyemem hemen solar küsersin
Nihavend-Sapsarı bir gül gibi açıverdin bağımda
Nihavend-Sen her zaman penceremde çiçek olur açardın
Nihavend-Seni sevmek ilhâmıma menba oluyor
Nihavend-Sevgi bilim barışın uygarlık meşalesi
Nihavend-Ufuktaki güneşin denizi öptüğü gün
Nihavend-Yaprak dala dal yaprağa ayrılık şarkısı söyler
Nihavend-Yârin tatlı bakışları gönüllere akışları
Nikriz-Deli gönül coşar gider her güzele koşar gider
Nikriz-Emine’m erdin çağa aşkın sardı saçağa
Nikriz-Gün batmada solmakta sular bir de yanık saz
Pesendide-Hele bir kış geçüp eyyâm-ı bahâran gelsün
Rahatülervah-Bir tek bakışı hançer olup işledi cânâ
Rahatülervah-Gül bülbülü âzâr ediyor hârı ile
Rahatülervah-Yollar aşarak gûşuma yârin sesi gelsün
Rast-Akşam yine çöktü gönlüme kasvet dolu his
Rast-Aylar yıllar geçse de mevsimler değişse de saçlara kır düşse de
Rast-Bahçendeki bülbülleri dinle güle âşık
Rast-Ben de tatdım aşk denilen şarabı
Rast-Bir hasta güvercin gibi sessiz
Rast-Boş yere ömrü tükettim dem be dem avareyim
Rast-Gönlümü engin bakışlı gözlerindir bağlayan
Rast-Hasretin meltem gibi karışmış saçlarıma
Rast Çocuk Şarkısı-Her yerde gün ışıyor
Rast Çocuk Şarkısı-Samsun’da o gün doğdu Türk’ün eşsiz güneşi
Rast-Kilis mehdi vücudum mevlidim ilk âşiyanımdır
Rast-Sen geldiğin akşam açılır bağda çiçekler
Rast-Senden başka kimseyi görmedi hiç gözlerim
Rast-Senden uzak günlerim zindan oluyor
Rast-Seni ne zaman görsem düşüncelisin
Rast-Seni senden beni benden aldı gitti şu yıllar
Rast-Seni sevdim aşkım da hayatım da senindir
Rast-Solmasın o tatlı güzel yüzün
Rast-Sundun bana aşk iksirini gözbebeğinden
Rast-Vaktiyle şu yollarda gönül sevgiyi tatdı
Rast-Yaksan bile gönlümü bir zerre gamım yok
Sabâ-Bülbüller öterdi gezdiğin yerde
Sabâ-Bulutlar ağlıyor gökler karardı
Sabâ-Ey bâd-ı sabâ yok mu bana müjde o yârdan
Sabâ-Tadı yok sensiz geçen ne baharın ne yazın
Sabâ-Yıllarca beraber yaşasam senden usanmam
Sazkâr-Bir gariplik çöker ki vakit akşam olunca
Segâh-A efendim bu gurbetlik tez bitsin
Segâh-Bir zamanlar sana hasret sana sevdalı idim
Segâh-Bu akşam saatinde görünmez kanatlarınızla
Segâh-Bülbülün çilesi yanmakmış güle
Segâh-Deniz durgun deniz yorgun sahiller aşk kokuyor
Segâh-Doğdun yine sen gönlüme bir nûr gibi şimdi
Segâh-Gitti artık soldu yaprağı gülü
Segâh-Gözlerimde canlandılar Hisar Üsküdar Adalar
Segâh-Gözde her renk dilde her sonsuz şiir
Segâh-İçtim alev alev hasret şarabın
Segâh-İstinye körfezinde bu akşam garipliği
Segâh-Kapıldım aşkımın girdabına ey zâlim imdâd
Segâh-Rüya gibi geçiyor Adalar’da sonbahar
Sipihr-Cân ü dilde hâne kıldın âkibet
Sipihr-Kalmadı zevki gülün hiç ne de bahçesinin
Sultaniyegâh-Akşam yine mahzun yine sevdalı Boğaz’da
Sultaniyegâh-Başımda kavak yelleri esiyor hayır mı ki
Sultaniyegâh-Geldi kuşlarla yeşil dallara yaz
Sultaniyegâh-Hep sen mi varsın söyle her gönül yarasında
Sultaniyegâh-Sevda bakışlarında sevda gözlerindedir
Sultaniyegâh-Yıllar sonra yeniden sana aşık oldum ben
Sûzidil-Artık ne o dün var ne o rüyadan eser
Sûzidil-Canımsın sen ruhumsun sen benimsin
Sûzidil-Özlemle filiz verdi o sevda bu gece
Sûzidil-Sevdaya adanılan yürekler var biliriz
Sûzidil-Sevilmeden sevmeye artık gücüm yetmiyor
Sûzidilâra-Hasretin meltem gibi karışmış saçlarıma
Suzinâk-Bilmem bana baktıkça neden hep gülüyorsun
Suzinâk-Bulabilsem izini düşerim yollarına
Suzinâk-Gel şu üstü küllenmiş ateşe bir nefes ver
Suzinâk-Gözlerini gördüğüm an bir su gibi akar zaman
Suzinâk-Her dili seni sevdâ ile söyler avunur
Suzinâk-Her umuttan arda kalmış karlı dağlar
Suzinâk-Şehnazla gönül kâbesi devlette midir
Suzinâk-Kapanmaz bu yaralar figan olur içimde
Suzinâk-Lûtfeyle güzel gel de benim gönlümü şâd et
Suzinâk-Sevme beni sakın artık mazideki sevgimizle
Suzinâk-Seyrana geldim ben seni
Suzinâk-Söyle gönül böyle kime dargınsın
Şedaraban-Değmez bu ömür boş yere feryada gönül
Şedaraban-Gözü dünya mı görür âşıkı didâr olanın
Şehnaz-Bin güzelden seni beğendim seçtim
Şehnaz-Ey mâhrum edip bezm-i visâlinden müdam
Şehnaz-Memnun bilirim gönlümü mahzûn imişim ben
Şehnaz-Sâkiyâ mey sun ki bir gün lâlezar elden gider
Şehnaz-Senin mahsunun olmak bana şâdan olmadan yeydir
Şehnaz-Süzülen aynalaşan bir suya akmış gibiyim
Şehnaz-Tutuşan sineme bir dilber-i şâdan geliyor
Şevkefza-Akşam koya inmekde bulutlar yedi renk
Şevkefza-Hicranınla dopdoluyum kalbim ağlıyor
Şevkefza-Katreyiz âlemde lâkin dilde derya olmuşuz
Tâhir-Ben öyle çılgınım ben öyle deli
Tâhir-Gönül çıkar gelir yârin yoluna
Uşşak-Ahşap evler dar sokaklar
Uşşak-Akşam yine çılgın gibi kıpkırmızı indi
Uşşak-Bir boynu bükük dal koparılmışsa da dalından
Uşşak-Bir güzel sözlüye meyletti gönül
Uşşak-Bir yanardağsın sen alev neyine
Uşşak-Bütün bir gençliğin avare aşkınla harâb oldu
Uşşak-Çok aradım sordum sizi bulamadım izinizi
Uşşak-Cümle yâran sana uşşak olduğun bilmez misin
Uşşak-Dil-i şâdân-ı görürsün ney içinde
Uşşak-Erenler demiş meseldir aşk o bir hükmü ezeldir
Uşşak-Ey gonca neden gül yüzünün rengi sararmış
Uşşak-Gözler vardır aşık eyler
Uşşak İlâhi-Binelim sevgi atına çıkalım Tanrı katına
Uşşak İlâhi-Gözü doğru yolu gören varsa gelsin
Uşşak İlâhi-Tanrım senin aşkın ulu
Uşşak İlâhi-Vasfı lisan seninledir vasfedemem gönül seni
Uşşak-Kim ne derse desin sana mecbûrum
Uşşak-Kıymetin bilelim kalan zamanın
Uşşakkürdi-Vaktiyle benim de gülşenim vardı
Uşşak-Ne açan goncada renk ararım
Uşşak-Neler anlatır neler yanan gözbebeklerin
Uşşak-Sardın âmâlimi sen ah o güzeller güzeli
Uşşak-Seni bilmem ama ben kararlıyım
Uşşak-Sevdalı gönül hoştu gönül gönüle koştu
Uşşak-Seviyorum çılgınca benliğimle rûhumla
Uşşak-Yüzünün rengi solmuş sonbahar gülü olmuş
Yegâh-Ay büyürken sularda ürperir içlenirim
Yegâh-Deniz ufkunda güneş sırra bürünmüş gidiyor
Zâvil-Aşka susayanlara ummanlar kâr etmiyor
Zâvil-Çok dolaştım görmedim hiç dengini
Henüz yorum yapılmamış.